Un tratament revoluționar, aplicat pacienților români: când ajunge din Japonia la noi

de: Alexandru Puiu
03 06. 2020

Un nou medicament împotriva infecțiilor cu Covid-19 va ajunge în curând în România. Acesta a făcut deja minuni în Japonia și urmează să fie testat pe pacienții români.

Numărul cazurilor noi de coronavirus din România a scăzut simțitor în ultimele săptămâni, dar asta nu descurajează cadrele medicale să facă rost de noi soluții de tratament pentru bolnavi. Un medicament care s-a dovedit deja a fi foarte eficient împotriva infecțiilor respiratorii din acest spectru urmează să ajungă în luna august în țara noastră. Informația a fost confirmată de Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj.

Noul medicament produs în Japonia este intitulat Nafamostat și trecut deja cu brio prin mai multe studii clinice. Este important de reținut că nu facilitează vindecarea rapidă a pacientului. În schimb, facilitează reducerea severității bolii provocate de virusul Covid-19. Astfel, o persoană infectată se poate vindeca semnificativ mai repede decât în mod normal, cu o probabilitate de deces redusă semnificativ.

Medicamentul nu este înregistrat în Uniunea Europeană, dar acest detaliu nu trebuie perceput ca fiind un impediment în procesul de administrare.  În exact aceeași situație se află și Arbidolul, un antiviral rusesc administrat deja pacienţilor din România. Tratamentul din Japonia va trata 20 de pacienţi iniţial, iar apoi ar putea fi aduse cantităţi suplimentare. Pacienţii vor fi selectaţi de medicii infecţionişti care vor decide în ce fază a bolii trebuie dat.

„El are indicaţie pentu tratamentul pancreatitei acute, este un medicament care reduce reacţia inflamatorie a organismului în această boală acută, deosebit de gravă şi de serioasă. Nafamostatul este extrem de eficient în a preveni legarea virusului SARS COV 2 de membrana alveolară pulmonară. Cu alte cuvinte, nu lasă virusul să intre şi să se multiplice în plămâni, se ştie că marea majoritate a cazurilor pacienţii mor de insuficienţă respiratorie pentru că plămânii sunt atacaţi de virus”, explică Dragoş Damian, potrivit Mediafax.